dijous, 26 de març del 2015

3 consells de salut en l’embaràs i el post part

El següent article és un resum d’una xerrada en que s’expliquen 10 consells de salut indispensables en l’embaràs i el post part i que periòdicament van fent les fisioterapeutes especialitzada en ginecologia i obstetrícia del centre Hara Salut.

     1- Prepara el teu cos i la teva ment

Les dones en l’etapa de l’embaràs pateixen una sèrie de modificacions inevitables que les preparen per la seva propera maternitat. Alguns d’aquets canvis resulten obvis però d’altres no tant.

A nivell físic-motriu hi ha tot un conjunt de modificacions osteoarticulars, musculars i posturals. El pes de la mare pot veure’s incrementat de 9 a 20 quilos, amb el conseqüent canvi en el centre de gravetat, canvi en les curvatures de la columna vertebral i canvi en el patró de la marxa.

          Alteracions psicològiques/emocionals pel present (químic/hormonal i existencial) i pel futur (canvis personals, revisió de conviccions, canvis socials)
*      Canvis de la imatge del cos
*      Ansietat davant el part
*      La síndrome del niu

       Procés fisiològic no patològic, però únic i especial.



      2 – Cuida el teu sòl pèlvic

El sòl pelvià és el conjunt de fàscies i músculs que tancant la pelvis per a baix i que conjuntament amb la musculatura abdominal estabilitzant el tronc i la pelvis. És important tenir correctament reconegudes aquestes zones del cos per saber com es contrau la musculatura i com es relaxa i axis saber com s’ha d’empènyer en el part. I com haurem d’exercitat-la en el post-part per que no en ocasioni problemes (incontinència, baixada de la matriu, falta de sensibilitat, cicatrius adherides…) i a mes, puguem recuperar la silueta de forma segura.
  
          Si apareixen problemes en aquesta zona o s’ha patit una cesària o un part complicat serà necessària fer rehabilitació post-part amb una fisioterapeuta especialitzada.
  
        Per norma general s’aconsella que a les 48h del part s’ha de començar a exercitar la musculatura del sòl pèlvic.

      3 - No et resignis a patir dolor


Es poden diferenciar 4 etapes: embaràs, part, post-part immediat i post-part tardà. El dolor no és res mes que un mecanisme de defensa, que ens alerta de que alguna cosa no acaba d’anar bé. Li hem de fer cas amb serenitat i saber que avui en dia existeixen molts recursos per reconduir el dolor. 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada